onsdag 19 november 2008

Barnförvaring eller pedagogisk verksamhet?

Det är inte ofta jag ger mig in i debatten via bloggen, jag vill att min blogg ska vara skild från mitt jobb, den är liksom mitt andrum från vardagen och jag antar att många av oss som bloggar om våra hobbies känner så, men efter att ha läst denna artikel kände jag mig både påhoppad och förbannad. Med vilken rätt pekar man ut hårt arbetande småbarnsföräldrar. Först var vi VAB-fuskare och nu missköter vi våra jobb!

Billy Mc Cormac, kommunikationschef på Timbro, hävdar att småbarnsföräldrar missköter sina jobb och dagishämtningar skadar svenska företag. Kanske är detta fallet bland hans medarbetare i Timbro, men min bild av småbarnföräldrar på min arbetsplats (läs riksdagen) och mina vänner är att vi hämtar barnen, lagar mat, nattar barn och slår sedan på datorn när barnen somnat eller tar fram rapporter som måste läsas och sitter uppe på småtimmarna och jobbar. Obetald arbetstid som inte syns i lönespecifikationen, löneförhandlingen eller i den så kallade ”facetime” (tid man sitter på sitt jobb som chefen kan se en, om man sedan jobbar eller ägnar sig åt annat vet ingen).

Det är sant att jag däremot sällan eller aldrig går på firmafester eller tar en ”fredagsöl” och smörar för mina chefer över ett glas vin, sådant anser jag vara improduktiv facetime. Mitt jobb är något jag tar allvarligt på för det betalar mina räkningar, försörjer min familj och jag har inte råd att missköta det. Just för att jag har ett barn att försörja! Jag antar att de flesta småbarnsföräldrarna resonerar som jag.

Mc Cormacs lösning är företagsdagis och det visar hur lite han är insatt i pedagogik, det som jag ser som förskolans främsta uppdrag. Jag vill inte ha barnförvaring, jag vill ha utbildade pedagoger som arbetar för mitt barns utveckling och inte för att lösa min arbetsgivares problem med att hålla mig på plats sent på nätterna.

Sedan kommer följdfrågan, hur många arbetsgivare har de fysiska möjligheterna som ett dagis kräver, för det är inte bara att slänga in barnen i en källarlokal och tro att dagisproblemet är löst. Nej, för mig är barnomsorg en helhet som handlar om lek, stimulans och lärande, men även näringsrik kost, socialisering och utbyte med andra människor som man kanske inte skulle träffa annars.

Hur kul skulle jag vilja att mitt barns enda utbyte var med riksdagsledamöternas och tjänstemännens barn? Snacka om att segregera barnen från unga år och hur har Mc Cormac tänkt lösa barnomsorgen när arbetstagaren är föräldraledig, byter jobb eller blir arbetslösa? Ska barnen få betala priset för detta? Är det barnen som ska bli av med sina trygga fröknar och kompisar bara för att föräldrarna under en tid inte jobbar?

Nej du Billy, ditt påhopp på oss småbarnsföräldrar är både orättvist, fördomsfull och tack vare sådana inlägg som dina blir konsekvensen att många arbetsgivare anser att det är rätt att kvinnor tjänar sämre en män.

Jag kan även rekommendera min kollega Karins inlägg.