lördag 4 augusti 2007

Irmas hus


Är den sista av tygaffärerna jag besökte i Malmö. Dem ligger väldigt centalt, på Kalendergatan närmare bestämt och har en massa roligt.

För den som är tokig i siden och festkläder är detta en fantastisk affär. Jag är av åsikten att "less is more", en enkel elegant klänning som sitter bra, är bättre än en massa krussiduller, pärlor och rosetter. Men tyget är halva plagget och siden är allid rätt.

När jag skulle gifta mig kom jag i kontakt med en helt ny värld, jag upptäckte något som kallas för brudsiden. Hemskt, för det set inte ut som siden och känns inte som siden. När man ser vad bröllopskreationerna i brudsiden kostar, för man använder nog brudsiden för att få ner grundkostnaden på klänningarna, blir man ganska argg för klänningarna ser billiga och pråliga ut. Jag tycker att man hellre kan ha en enklare klänning med fin tygkvalité, än fejk.

Irmas Hus har fantastiska festtyger och personal som kan. De hjälper gjärna till med tips och råd om man vill sy upp eller få en klänning uppsydd.

Men här kommer en mer nogrann beskrivning. Det var så många intryck där att jag får ta dem en i taget.

Det första jag såg när jag kom in var att de hade fantastiska sidenscarfs tyger, man köpte fyrkantarna och klippte till och sydde klart hemma. Det visste jag inte ens fanns.

Sedan förflyttade jag blicken till en stor hylla med knappar. Fastklistrade på bruna lådor, precis som i New York och en rolig variation. De hade nog der finaste utbudet av barnknappar, till exempelt hade de Beatrix Potter knappar för kaninälskare och en massa andara roliga knappar.

Sen var det sidentygerna. När det gäller linne eller siden så vill jag helst köpa det äffärer som är specialiserade. I Stockholm finns Simbra siden och i Malmö Irmas hus, fast Irmas hus utbud känder större eller kanske mer spännande dels för att det var nytt för mig och dels för att de är den första tygaffären i Sverige som jag hittar designertyger i. De hade Gucci, Armani, Valentino mm och de hade rea!

Men efter att ha varit i NY en månad tidigare och bränt ett par tusenlappar på designertyger så fick jag hoppa den delen, men jah kommer att besöka dem igen, det är ju billigare att åka till Malmö än till NY (i alla fall om inte lillebror betalar resan).

Om jag skulle gå på nobellmiddag skulle jag åka dit med en ritad modell som jag gillar och bett om hjälp med att hitta tyg och skräddare, för även duktiga skräddare är ett utdöende släkte.