måndag 28 juli 2008

Lite om nålar till overlock och coverstich

Jag läser ofta frågor om nålar och fråogr om vilken nål som är bäst till vilken söm, så jag passade på att fråga ut Janet på utbildningen och den kvinnan har svar på allt.

För overlockdelen rekommederas en nål med betäckningen "HAx1SP", den har en lite rundad topp och fungerar därför bra på strechtyger, men den går inte att användas på coverdelen av maskinen. I Sverige har jag bara sett den i märket ORGAN, men den ska även finnas som SCHMETZ. Ett 10-pack kostar ca 90:-.

En annan bra nål som går att använda både på overlock och coverstichdelen har betäckningen "ELx705CF" och den tillverkas av SCHMETZ och är ganska dyra, en 5-pack kostar runt 110:-.

Jag använder båda, det började för att säljaren rekommenderade den, men nu vet jag varför och delar med mig av den kunskapen.

Babylock


Eftersom min Frankrikeresa handlade mycket om att lära mig mer om min Babylock så kommer jag att skriva lite fakta jag fått veta om min Babylock overlock. Säker sådant som säljare kan utantill, men jag inte visste.

  • Babylock var det första företaget som tillverkade overlocksymaskiner för hushåll redan på 60-talet i USA. Idag har företaget köpts upp av en Japansk tillverkare och fortsatt utvecklingen av maskinen

  • Babylock har den enda maskinen som träds med "jet-air-threding", det vill säga att den träds med hjälp av lufttryck.

  • Maskinen jobbar utan trådspänning, utan den har inbyggda cylindrar och brickor som ändrar position beronde på tygtjocklek (som pressarfoten kan känna av) och tråden (som träds igenom cylindrarna och brickorna. (Jag ska lägga ut en bild på hur maskinen ser ut inuti så fort jag kan skanna in den som jag har.)

  • Differentialmatningen hjälper att bestämma om man vill att tyget ska rynkas eller sträckas ut. Syr man i jerseytyger så bör man minska differentialen lite så att tyget inte set uttöjd ut vid sömmarna. Skulle man däremot vilja sy en vågig rullfåll så kan öka differentialmatningen.

  • Det enda man justerar själv i sömmarna är stygnlängd och bredden på sömmen.
  • Maskinen behöver inte träs om när man byter från overlock till coverstick eftersom man använder olika delar är det bara nålarna som man byter ställe på och inställningarna t ex låser man skärkniven, man sänker Upper Looper Selectorn, och sätter in ett litet sybord när man går över fråb overlock till coverstich. Men trådarna som går igenom maskinen behöver inte trädas om.

Uppdatering

So ni ser så avbröts mitt bloggande, det blev för meckigt att skriva på min dator, kopiera över allt (eftersom de datorerna jag hade tillgång till i Frankrike inte hade å, ä och ö) och publicera. Allt detta jobb för att jag inte lyckades få uppkopplingen att fungera... Till slut tröttnade jag, men jag har inte helt givit upp för jag förde lite anteckningar i min dator.

Jag ber också om ursäkt för att jag inte hunnit läsa era bloggar på ett tag, jag ska uppdatera mig så fort jag känner mig lite utvilad för det har varit intensivt och hjärnan känns något överansträngd, dessutom har jag fortfarande träningvärk efter trapporna i Paris... men det får bli en annan blogg.

onsdag 23 juli 2008

Rengöring av overlock

Jag har ofta funderat hur jag ska rengöra min overlock, den blir så dammig när man syr och man kommer inte åt så bra med den vanliga damsugaren, så jag passade på att fråga Janet.

Hon visad mig detta munstycke som man kan sätta fast på damsugren. Jag har inte sett den i Sverige, men jag ska beställa från denna hemsida när vi kommer hem.
Den gar att kopa fran England eller USA du hittar dem under namet Keybord vacuum attachment set eller Mini vac attachment set. Dessa gar aven att anvanda for att rengora tangentbord mm.

tisdag 22 juli 2008

Lite shopping nära byn

Efter mellis fick vi följa med Janet till affärerna i en närbelägen by. Hon har en egen cab som vi fick åka med. Wow! Det var supercoot!

Jag köpte inte mycket, men jag hittade en jättefin ryggsäck till E, Karins dotter. Karin brukar vara så snäll på Benjamin och när jag såg den fantastiske ryggsäcken visste jag precis vem den var till. Men hur den sr ut för ni inte veta ännu för jag vill att det ska bli en överraskning för Karin och hon läser ju min blogg.

Sykursen har börjat

För den som inte vet så är jag här på en Babylock utbildning. Ofta har jag känt att jag äger en Rolls Royce som jag kör som en Fiat för att jag inte vet hur jag ska utnyttja alla finesser på och det har varit som en dröm för mig att komma hit.

Idag har vi gått igenom Babylocken grundligt och jag märker hur mycket roligt jag ännu har kvar att prova hemma när jag kommer hem.

Vi gör en pärm med alla sömmar, grundligt. Så här ser en av de första sidorna ut




Sedan har vi sytt passpoaler, mellan två tyger, som fåll och då fick ni lära oss att det finns en tråd som heter Fuser thred som man har på underråden (lower looper) och sedan när man viker och stryker den på rät sida så fastnar fållen i tyget så att sömmer inte syns.
Vi testade även att sy kanter med passpoalfoten. Detta kommer jag at ha nytta av när jag ska sy ny kuddfodral till min soffa.
Vi lärde oss även lite om trådkvaliteer. Jag visst till exempel inget om Wooly Nylon och att man kan ha den på övertråden (upper looper) för att få bättre elastcitet på badkläder, ller att den funkar jättebra på rullfållar eftersom sömmen blir så tät och fin. essutom fick vi lära oss att sy en spets som Janet uppfunnit och som man kan göra med overlockmaskinen. Se bilden nedan.


Sedan har vi ätit en massa gott, mycket som kommer från Janet och Mikes egen gård, det är så gott!

Detta är superbra, kursen är på en bra nivå, välplanerad och proffsig. Jag kan bara rekommendera den, fast nästa kurs får nog bli i England eftersom Janet och Mike ska flytta tillbaka till sitt hemland.

måndag 21 juli 2008

Helt fantastiskt

Vi kom fram till Poitiers 10 minuter senare än vi skulle, men det var inga problem, det var så skönt att vila lite. Vi har ju ändå varit uppe sedan klockan 5.

Bilden tagen i Poitiers


Janets man väntade på oss och redan på vägen till Louin blev jag helt kär i den Franska landsbyggden. Solrosfälten lyste gula och det kändes som om de hälsade oss välkomna.

Framme i byn upptäckte vi att familjen odlade grönsaker som vi fick till middag. Paret som vi bor bor hos är supertrevliga. Och syrummet... det är sagolikt!

Jag tror detta blir super, nu vill jag bara komma i säng. Jag lägger upp lite bildr imorgon, nu är jag för trött.

Äntligen på väg

Klockan 05.30 hämtade Lilian upp mig och vi åkte vidare till Arlanda. Tur att man har när till flygplatsen ibland...
Jag som nästan aldrig flyger kände mig lite ovan med alla incheckningar, men Lilian kan det där.

Just nu sitter vi i CDG flygplatsen och väntar på ett vårt tåg ska gå kl 15.45, vi är trötta så vi känner oss svimfärdiga, men lyckliga!

När vi gick av tåget läste jag skyltar o att det är olagligt att använda fejk-märkesvaror. I Frankrike bestraffas detta med böter på 30 000 Euro eller tre års fängelse. Gissa om jag blev orolig för att min Guess solglasögon som jag köpt i NY, på Century 21th är fejk. jag får väl dölja märket bakom håret eller någon för några 30 000 Euron äger jag inte och jag har ingen lust att sitta tre år i e ffranskt fängelse.

Jag kan inte koppla upp mig från flygplatsen, så det får bli när vi kommer fram att jag publicerar detta på bloggen!

fredag 18 juli 2008

Min lilla proggrockare

Tweety 3 år har börjat hitta sina egna låttexter. Idag ville han sjunga i min kariokemaskin. Hean slog på micken och började sjunga.

När jag börjar lyssna på hans texter så sjunger han "Vi kan inte göra några pengarsaker, för vi har inge pengar..." Har jag en liten proggrockare i mitt hem?

Han fortsätter: "Dom har tagit våra pengar och vi har inge pengar kvar..." En inflationsmedveten herre.

Nästa gång ska jag försöka filma honom så ni kan se.

tisdag 15 juli 2008

Det där med garderogen...

Verkat inte ens hinna med hälften. Jag har fått tillbaka min hosta och den där tröttheten som gör att jag känner mig svimfärdig stup i kvarten och nu har Tweety blivit sjuk, han har feber och utslag på magen. När ska all sjukdomarna lämna mitt hus för gott!!!? Har ni tips på någon effektiv utrotningmetod, den här semestern har inte alls varit kul.

Jag har i alla fall snart hunnit färdigt med klänningen och så får vi se vad vi hinner med... Någon Mamma Mia blir det inte tal om.

söndag 13 juli 2008

Dolda blixlås

Det finns en sak som jag inte gillar när jag syr och det är dolda blixtlås, jag får bara inte till det. hur jag än beter mig så ser man det dolda blixtlåset. jag har kollat i alla mina syböcker men jag blir bara besviken.

Nu har jag hittat ett litet sätt att få till det utan attdet ska vara svårt. Nackdelen är att man ser sömmern, men man slipper se blixtlåset.

Så här gör man:
  1. sy ihop plagget, där blixtlåset ska sitta syr man en väldigt gles raksöm, typ så glest som man kan få stygnen. Om sömmer plötsligt ska gå över i een vanlig söm så ställ bara om stygnen backa en gån och sy vidare.

  2. Pressa isär sömmarna.

  3. nåla ast dragkedjan på baksidan.

  4. sy fast blixtlåsetpå framsidan.

  5. Spretta isär den glesa sömmen.

Enkelt! Jag tycker det är enkelt och blir snyggt. Nu kanske denna bild inte är den bästa då tyget har så många färger, men man slipper garanterat se blixtlåset.

lördag 12 juli 2008

Give and get

Nu ska jag vara med på en till hemlis, denna heter give and get och det ska bli roligt eftersom flera av mina favoritsybloggare är med där.

Denna omgång kommer att handla om djur och jag hoppas att jag hittar djuriska tyger i Frankrike.

  • 1 meter tyg
  • Pysseltillbehör
  • Något djuriskt
  • Något som smakar
  • Något som luktar
  • Personlig gåva
Hur som haver, här kommer mina svar på frågorna:

  1. Vad pysslar du oftast och helst med som hobby och hur? Helst av allt syr jag, ändrar och ritar mönster och gör annat sy relaterat.
  2. Hur länge har du pysslat? Började sy knappar när jag var 4 på servetter, fick min första symaskin som 7 åring och jag köpte min först riktiga symaskin, en Singer när jag var 14, med min första lön.
  3. Vilken typ av maskiner syr du på? Jag har en Janome DC 4100 och en Babylock Evolvé som jag inte kan leva utan.
  4. Vilket litet pysseltillbehör skulle du behöva? Dubbelhäftande sytejp från Prym. Jag har letat mig helt fördärvad på sådan för den är så bra när man ska sy fast detaljer som band på små sjömanskostymer som man inte vill nåla fast. Sedan behöver jag alltid knappnålar med glashuvud från Prym, för de är tunnare än Falks och Prym trickmarker, en fantastisk lila penna vars bläck försvinner efter ett par dagar.
  5. Någon annan hobby eller stort intresse? Jaaa... just nu är det mest sömnad och textila göromål, men jag gillar design och designhistoria. Jag gillar även att läsa en del.
  6. Vilket är ditt favoritdjur? Kollibrin är det mest fantastiska djur jag sett, när jag bodde i Argentina kunde man se de små sötingarna ute på trädgården om man hade tur. Katter kan också vara vackra att se på.
  7. Har du djur? I så fall vilket? Har inga djur, jag gillar att titta på dem ute i naturen, men skulle inte orka ta hand om ett husdjur, dessutom lever jag med en pälsdjur allergiker.
  8. Är du allergisk mot något djur? I så fall vilket? Ingen allergi mot djur, men jag är ganska rädd för stora djur, ni vet kossor, hästar och andra som är större än jag.
  9. Är du allergisk mot något annat? Nja, laktos i så fall.
  10. Hur bor du? Hus eller lägenhet? Lägenhet
  11. Behöver du något litet till hemmet? I så fall vad? Behöver massor, galgar framför allt, jag förstår inte varför jag alltid har ont om dem.
  12. Vilken storlek har du på kläder? Hmmm... 50 på överdelar och 44 på byxor och kjolar.
  13. Om du har barn? I så fall vilket kön, ålder och klädesstorlekar har de? En pojke på 3 år. Klädstorlek 104 på byxor och 110 på tröjor. Han har ett stort huvud, typ vuxenstorlek så det är bra om tröjor antingen är töjbara i kragen eller en liten knäppning.
  14. Favoritfärger och hatfärger? Favorit är grönt, det har det alltid varit, men på kläder är det brunt och rött, på mig även svart, inte på min som om det inte är jeans. Bäst gillar jag färglada plagg. Hatfärg vet jag inte men varken jag eller Tweety passar i blått och gammelrosa.
  15. Vilka material gillar du eller ogillar du? Jag gillar velour och jersey både på mig och Tweety. Sedan är jag även svag för siden, jag är nog smått tokig i siden. Samlar alltid ihop pengar för att köpa sidentyger. Jag ogillar krossad sammet och polyesterblandningar.
  16. Vilka mönster på tyger gillar du bäst? Blommor, paisley och retrotyger på mig, på min son sådant som är unisex.
  17. Vilken typ av klädesmodeller är du mest förtjust i? Just nu tycker jag att det mesta ser hemskt ut på mig, men jag antar att olika modeller av tunikor i tunna tyger och lätt utsvängda byxor.
  18. Retro, vintage, romantiskt eller annat? Romantiskt och retro på mig, retro på min son.
  19. Pojk/flick eller unisex? Unisex
  20. Nytt eller second hand? Både och bara det är fint, rent och helt.
  21. Favoritsmak? Choklad, riktigt mörk choklad av någon exotisk kakaoböna.
  22. Favoritlukt? Kaffe, italienskt kaffe.
  23. Musiksmak? Allätare, men jag föredrar meningsfulla sångtexter som jag kan känna igen mig i.
  24. Favoritböcker? Syböcker, jag samlar på syböcker med barnkläder och mönster till dessa, helst från 60-70 talet.

Garderob till Frankrikeresa

Ok, hur mycket hinner jag sy till mig själv denna vecka. Ribban ligger på:

1 röd jerseytoppar
1 prickig jerseytopp
1 sidentop
1 kofta
1 Burdaklänning
1 klänning från Svenska mönster
1 klänning från Ottobre
1 singoalllatop
1 par byxor (inget färdigt, har bara tyget och det skrämmer mig att sy byxor)

Om jag hinner med hälften så kommer jag att premiera mig själv med attbjuda mig själv och min man på filmen Mamma Mia!

Jag kommer antagligen inte att hinna med så mycket, men vi får väl se... Sedan tänkte jag s om jag hinner med någon toall till brudtärnorna, annars får det bli efter Frankrike. Toaller brukar man ju kasta ihop på tre röda för det mesta Inga zig-zackade kanter, dragkedjor eller annat tidskrävande.

torsdag 10 juli 2008

Om jerseytyger

I dag fick jag mina elefanttyger från Jofotex. Oj vad fina, snabb leverans rabatt fick jag också! Super! Hade jag vetat det hade jag beställt mer.

Jag har aldrig handlat tyger från Jofotex så jag började med att tvätta tyget i 40 grader utan tvättmedel. Jag ogillar att tvätta jersey i mer än 40, eftersom tyget innehållet lite elastan och vid värme slits elasticiteten. Därför ska man aldrig förvara jerseytyger i varma utrymmen eller där det kommer sol på tyget för då tappar det elastcitet och blir sladdrigt. Av den anledningen brukar jag heller inte köpa jerseytyger från 70-talet, eftersom man inte vet hur den har förvarats, även for torra utrymmen kan påverka tygkvaliteen.

Att tvätta nya tyger är bra, men ibland om man inte vill tvätta ett nytt jersey tyg så kan det vara bra att låta det ligga löst minst en natt innan man ska sy upp det. I synnerhet om den varit upprullad innan så att tyget hittar tillbaka till sin rätta form.

söndag 6 juli 2008

Presenttips till bokmal

Förra veckan köpte jag ett bokfodral av Malin. Jag blev supernöjd, snyggt mönster, snyggt sytt och prisvärt. En present jag rekommenderar att köpa till bokmalar tillsammans med en skön sommardeckare i pocketformat.


Dessa fina fodral är något jag rekommenderar.


lördag 5 juli 2008

Höstswap

Vi ger det en chans till, förra gången var det jag som fick sitta med svartepetter, men denna gång hoppas jag att det kommer något även i min brevlåda.

1, Hur många barn har du?
1 Pojke på 3 år

2, Kön kläder och skostorlek på barnen
Pojke
Klädstorlek: 110 på överdelar och 104 på underdelar. Stort huvud, modell vuxenstorlek, ganska smal och med lång överkropp.
Skostorlek: 25-26

3, vad har du för storlek på kläder, skor/tofflor?
Klädstorlek: Mindre smickrande 50 på överdelar och 44 på underdelar (byxor, kjolar)

4, Är du nybörjare, medel eller avancerad på stickor?
Man kan säga att jag klarar mig rätt bra på stickor, gillar komplicerade saker som flätor och annat som håller tankeverksamheten igång, men jag uppskattar inte att sticka. jag tycker det går för sakta.
Jag lärde mig att sticka när jag väntade Tweety och hade foglossning som gjorde att jag bara kunde halvligga på soffan.

5 Är du nybörjare, medel eller avancerad på sömnad?
Jag tror att avancerad, det är sällan jag upplever att det är svårt att sy, men jag erkänner att jag gärna tittar i syböcker för att hitta en del trix på hur man syr komplicerade detaljer Började sy vid 5 års ålder, då var det mest att sitta brevid mormor och sy knappar, när jag var 7 fick jag min första barnsymaskin, men snabbt tröttnade jag på att maskinen inte kunde sy zig-zag. För min första lön, när jag var 14 köpte jag min första Singer och sedan dess har jag sytt en hel del olika saker.

6, Vilken typ av tyg föredrar du?
Jag gillar jerseytyger, mjuka och strechiga med bomull. Dessutom har jag en vansinnig förkärlek till äkta siden i nästan alla dess former (Thaisiden är ok, men ingen favorit att jobba med), jag gillar även sammet och en del ull.

7. Vilken typ av garn gillar du?
Gillar alpacka garn bäst.

8, Håller du på med någon annan skapande hobby(vad?)?
Inte just nu, men jag har restaurerat lite möbler, scrappat, sytt waldorfdockor, gjort tårtdekorer och lite annat som inte hinns med just nu.

9, Vad gillar du för godis?
Mörk choklad, riktigt mörk ska den vara (60-80%) och gärna av märket Vahlrona

10, Är du allergisk mot något?
Laktos

11, Vilka är dina favoritfärger?
Röd och Blodröd
Brun
Grönt, åt det olivgröna hållet
Svart på mig, inte på barnen

12, Finns det några färger du absolut inte gillar?
Marinblått, passar mig verkligen inte
Sedan undviker jag gärna tyger och tygfärger som påminner om krig och våld på mitt barn, även om min son har ägt cammobyxor när han började krypa så skulle jag inte ta på honom det nu när han är 3.

13, Kaffe eller te?
Både och. Gärna starkt kaffe, italienskt kaffe gillar jag bäst. Jag önskar att jag hade en expressomaskin.
Mitt favorit te är Earl Grey de Luxe blandat med lika mycket Lappsang, med reservation för att det är felstavat. Gillar dock inte grönt te.

14, Vad lyssnar du på för musik
Lyssnar på det mesta, men jag gillar bäst låtar med lite meningsfulla texter. Stefan Sundström, Cornelis Vreeswijk och andra vissångare gillar jag bäst.

16. Vad läser du för böcker?
Läser det mesta, mina favoriter är Stieg Larssons böcker, alla hans böcker.

17, Prenumererar du på någon sy/sticktidning?
Just nu bara Burda och köper även Burda Easy samt Burda Plus. Men jag köper alla nummer av OTTOBRE Saknar ett nummer från 2007 och alla åren dessför innan, tyvärr! Köper ofta Allt om handarbete och i början läste jag Kreativa kvinnor, när det var mest sömnad, sedan blev den något som jag inte riktigt tyckte var prisvärt, en allmän pysseltidning.

onsdag 2 juli 2008

Tre tärnor

Jag ska börja sy 3 tärnklänningar och det känns riktigt spännande. Nu har jag införskaffat alla mönster, toalltyg är på väg och damernas mått är tagna.

Så fort jag börjar känna att jag har lite krafter ska jag börja rita av mönster för toalltyger kommer nästa vecka och då skulle jag vilja börja sy, jag hoppas hinna så mycket som möjligt innan jag reser till Frankrike.

Nu är det bara 19 dagar kvar till jag ska åka iväg och oj vad jag längtar. Hade tänkt sy lite kläder till mig själv som jag kunde ha i Frankrike, men med förkylningen har jag inte hunnit. Få se om jag i alla fall hinner sy klart det som jag redan påbörjart i alla fall.

Inte helt borta

För er som trott att jag lånat en miljon och rymt så är det helt fel. Jag har varken lånat en mille eller rymt, dock har min pågående förkylning nästan tagit kål på mig. Hostan vill aldrig ta slut och jag har knappt någon ork kvar mer än till att läsa några bloggar och sitta framför dumburken. Istället gör jag listor på allt jag bör göra och sover mycket.

I går skickade vi lilleman till svärmor och idag ska han till min mamma. Han hade kunnat gå på dagis om det inte hade varit för attytiden som vårt dagis har mot föräldrar som inte har barnen lediga från dagis fem veckor på sommaren läs 31/6-2/8.

För visst spelar det roll hur relationen med dagispersonalen fungerar när man inte vill att ens barn ska råka illa ut av dagispersonalen. Så vi håller honom hemma, även om det hade betytt att jag hade fått trioxa en del med jobb, farmor och mormor under dessa veckor.

Detta är anledning nog att byta dagis kan man tycka, men sedan den nya kommunledningen bestämde att alla dagis i centrala Upplands Väsby (utom ett som ligger flera kilometer från både min bostad och pendeltåget) ska vara privata och ägas av ett och samma företag så är det bara att gilla läget, anpassa jobbet till dagiset och fundera på att flytta, för det är väl inte detta som ska kallas för valfrihet.

Jag tycker det är synd att det inte finns lite olika företag att välja dagis emellan, fast mest av allt hade jag velat ha det som det var när vi började på dagiset med den personal som sedan slutade när dagiset privatiserades och många av oss föräldrar ställde oss frågan, "tänk om vi hade fått chansen att driva dagiset och få ha kvar den personal vi trivdes med".