Eller rysk sallad som jag brukar kalla den. Efter julmarknaden lovade Nadja att dela med sig av receptet, här kommer den:
4-6 portioner
8-10 st medelstora potatisar, fast sort
1 stor gul lök
1 burk gröna ärtor eller 1 påse frysta ärtor
en lagom bit kort korv/skinka/kalkon korv eller vit kycklingkött
2-4 mjölksyrade gurkor (polska gurkor) eller ätiksgurkor
1 burk majonäs eller creme fraiche eller båda och
havssalt
grovmalen svart peppar
Koka potatisen med skal på (ska inte vara för mjuka), skala.
Skära potatis, korv/skinka, gurkor i tärningar (storlek efter smak),
haka löken i små fina bitar.
Blanda allt i en skål, salta och peppra efter smak, blanda in majonäs och sist lägg in ärtor.
Sträva efter fin balans mellan salt och surt (gurkor) och rätt (i dina ögon) konsistens uppnår du med rätt mängd av majonäs.
Salladen ska vara ätvänlig, inte för tjock (torr) inte för flyttande.
Annat som kan vara gott att ha i vintersalladen är själkselleri (mycket gott om det är kalkon eller kyckling korv/kött); vårlök (gröna lökblad - ger fresh doft av våren) och även spara lite gröna ärtor och lägg över på sallad som dekoration.
God aptit
önskar
Nadja