fredag 13 juni 2008

Kappor, material och tillbehör

Nu är kapphelgen på gång, vi är fullbokade och jag ser verkligen fram emot kapphelgen. Jag har fått frågan om vilket material man ska ha till kapporna, hur mycket och vilka sybehör som behövs.

Här kommer en liten genomgång, texten kommer från Svenska mönsters hemsida och jag har fått tillstånd att klippa och klistra av Stina.Här hänger allt på tyget! Tunna mjuka tyger ger en mysig långskjorta, kraftigare tyger och med foder blir en kappa.
Tygåtgång (på 140-150 cm bredd):
St. 36-46:
• 11/2 kapplängder + 1 ärmlängd (detsamma till ev. foder). Till ärmuppslaget på mod. B ytterligare 25 cm (gärna i avvikande färg).
St. 48-60:
• 2 1/2 kapplängder + 1 ärmlängd. Till ärmuppslaget på mod. B ytterligare 25 cm (gärna i avvikande färg).
Sybehör:
• Ungefär 1 m mellanlägg till infodringen för mod. A. 1/2 m mellanlägg till ärmuppslagen mod. B.
• Tråd i passande färg.
• Knappar, 1 st. till mod. A (7-10 st, om du väljer att ha knäppning hela vägen fram).
• En restbit av en snodd till knappöglan på mod. A (du kan också sy den av tyget). 1, 5 m snodd eller kraftiga band till knäppning mod. B.


Kappan är längre bak än fram, har ett rynkat eller veckat parti från midjan som ger fin vidd och elegans. Kappans längd fram är ungefär till knät.
A: Kappa med rynkad krage, rynkade fickstolpar och ärm med puffar. Kanta med fina band om du vill.
Medelsvår/Avancerad sömnad.
B: Kappa med oliksidig krage, rosett-tema på fickstolparna och i ryggen. Söta ärmar med dubbla volanger. Medelsvår/Avancerad sömnad.

Material:
Lämpliga material till den här modellen är tunt ylletyg, smidiga bomullstyger, linne, tungt siden, men även mjuk denim, tunnare manchester och sammet. Tyget bör inte vara för hårt/stadigt, eftersom modellen har flera partier som ska rynkas eller veckas. Till foder går vanligt acetat- eller viscosefoder bra.

Materialåtgång på 140-150 cm bredd:
1 längd = måttet från axeln och ner till så långt du vill ha kappan + några cm för fållar/sömsmåner. Längden på kappan enligt mönstret är ungefär till knät.
Mod. A och B:
St 34 - 40:1½ längd + 1 ärmlängd.
St 42 - 46: 2 längder + 1 ärmlängd.
Till foder kan du beräkna en något mindre tygåtgång.

Sybehör:
Mod. A: Ca 1,5 m mjukt mellanlägg (ska pressas på övre framstycke samt på underkrage), sytråd, 5 st. knappar till framkant, ca 1,9 m band till dekoration av midjelinje och ärmlinje.
Mod. B: Ca 2 m mjukt mellanlägg (ska pressas på övre framstycke samt på underkrage), sytråd, 4 st. knappar till framkant, ev. en stor tryckknapp till framkant vid kragen.