lördag 22 augusti 2009

Lampor, inredning och miljö

Jag passar på att berätta vad som hänt med lägenheten som Gud glömde, ni vet den jag ska flytta in i... Som bekant sa jag ifrån och min hyresvärd gick med på att måla om hela lägenheten och fixa det mesta. Det känns superbra, jag är ingen hemmafixare och tycker att en av fördelarna med hyresrätt är just att jag betalar en månadshyra och någon annan fixar.


Lilleman i den nya lägenheten innan målningen, färgerna var då ganska mörka, i vardagsrummet blir det piggelingrönt nu.


Nu är jag inne på lampor, för vi har aldrig satsat på lampor och det jobbiga är att tänka miljövänligt, snyggt och dessutom ska det passa in.Möbler köper jag ofta och gärna på IKEA men när det kommer till lampor så vill jag ofta ha något annat, som känns lite mer exklusivt, inte nödvändigtvist dyrare, men inte heller något jag hittar överallt. Just nu finkammar jag Stockholm på lampaffärer, de små är mina favoriter och jag har köpt ett par coola sänglampor (har lite ågren för att de är halogenlampa i dem), men så kommer man till nästa aspekt: Vad är snyggt och miljövänligt? Hur mycket el drar en halogenlampa? Det känns nästan skamligt att fråga "hur mycket el drar en sådan lampa?" för försäljarna tittar på en som om man var från Mars.


Skulle denna kunna passa i köket? Vi har ett långsmalt bord och jag vill ha ljuset utmed bordet. Men så är det ju halogenlampor och hur miljövänliga är de?


Här är lamporna som vi ska ha vid sängen.Denna bild är lånad från lampgallerian.se
Förvisso skulle det knappt göra så mycket till eller från om jag hade en lampa på 100W eller 4W, eftersom jag bor litet så det mesta jag betalar är fasta avgifter. Men rent miljömässigt är det ju skillnad. Hela tanken med att flytta närmare jobbet var på sätt och vis ett miljöval. Vi kom fram till att det är för jobbigt att leva i Upplands Väsby med två småbarn och utan bil, jag har efter 4 års lyftande av barnvagnar och på bussar och tåg tröttnat.

Jag har räknat ut att månadskostnaden för en bil är ungefär densamma som man får betala i högre hyra plus några taxiresor hem i månaden, men det är miljövänligare och det passar oss.

Här kommer lite energispartips från E.ON.