söndag 16 maj 2010

Janome Horizon


Okej håll i er för nu kommer Janomes snyggaste och coolaste symaskin på länge! Den heter Janome Horizon 7700 och är en 5200 som gift sig med en 6600 och fått en iPod unge. Med andra ord så har man plockat de bästa av två världar och integrerat det i 2000-talets tänkande.

Maskinen har gott om utrymme och sy yta, samtidigt som den till skillnad från 6600 har fått friarm, vilket gör den mer användarvänlig för oss som gillar att sy kläder och inte har erfarenhet av industrimaskin. Symaskinen kommer med ett extra sybord med fötter som kan justeras i höjd och en inbyggd linjal som du kan se på bilden.

Annat roligt är bokstäver i 3 fonter, 250 olika stygn och den där lilla rakstygnsplåten som jag är så förtjust i, jag har skrivit om den förr och den har varit mitt bästa säljargument för 5200 finns kvar men den har utvecklats och är nu en platta med ett hål på. Detta gör att man ska tänka ett moment till, dvs man ska alltid använda trådklipp till tråden och i gengäld slipper man hålla på att plocka upp undertråden. Praktiskt tänkande för ett nytt århundrade, jag minns hur jag brukade svära högt när jag skulle trä maskinerna i skolan med spolkapsel... Här trycker man på knappar!

Sedan är den stora nyheten att man inte måste knappa fram alla stygn, vilket är en fördel när man ska lägga in stygnkombinationer i minnet. T ex om man ska skriva ett helt namn eller en mening så kan det bli många sifferkombinationer och tryckande. Här har man en silverfärgad platta som man snurrar fram det stygn man vill ha och klickar i mitten för att välja, som i en iPod. Därför kallar jag den för iPodmaskinen.

I förra veckan var jag på utbildning hos Janome i Arboga och här är en liten provlapp på vad vi gjort. Det är stråveck, knutsöm (där vi använt en flossytråd på undertråden), dekorsömmar med vingnål, band och annat roligt. Väldigt Odd Molly-romantiskt. Lite roligt för oss som ännu inte kan quilta.

torsdag den 20/5
kl:16-18 på Stockholms Sycenter
Hagagatan 2
T-banestation Odenplan.


Det kommer även att finnas möjlighet att prova på andra Janomemaskiner och även Berninas nya svarta maskiner.