tisdag 28 oktober 2008

Mitt mönster

Äntligen kommer det mönster jag varit med och designat hos Svenska mönster, jag har väntat sedan i somras och nu är jag super mallig!


Mönstret innehåller 6 storlekar, 56 - 86 centilong.
Använd stretchiga tyger; trikå, stickat och muddväv. Du kan göra overallen med eller utan knäppning i grenen (tänk då på att göra en längre knäppkant fram så blir på- och avklädning enklare). Välj på tre olika ärmar, krage eller muddkant i halsringningen, bröstficka eller bakficka m. fl. variationer. Sy helst trikå på overlockmaskin.
A: Overall med kort knappribba, långa ärmar och ben, muddkant i halsen och knäppning med tryckknappar i grenen. Fickor baktill. Medelsvår sömnad.
B: Overall med lång knappribba, korta ärmar och ben, krage i halsen och vanlig söm i grenen. Bröstficka. Medelsvår sömnad.
C: Tröja med rynkad ärmkulle och muddkant i halsen. Lätt att sy.

Hoppas ni också gillar den. Den kommer att finnas redan på syfestivalen och har du inte vägarna förbi där så kan du beställa direkt från Svenska mönster.




Här är ett foto på den dressen jag sydde upp när jag gjorde mönstret. En del använder denna dress som pyjamas, själv älskade jag att ha sådana plagg som dress på Tweety när han var liten. Jag tyckte att de var enkla att packa med sog i skörtäskan eftersom man bara hade ett mönster att hålla reda på istället för tröja och byxor. På vintern brukade jag ha dem med ett par mjukisar på så slapp man långkallingar under, så visst har detta varit ett av mina favoritplagg när Tweety var liten. Nu kommer jag nog att sy dem till knyttet också...

Trött på politiska strebers

Ingenstans hittar man så många strebers med attityd som inom politiken. Vissa blir stora politiker och andra gör bara livet surt för sina kollegor. I dag har jag råkat ut för en sådan kollega...

Missförstå mig rätt, det är okej att ha attityd och vilja göra karriär, i min värld får man vara hur tyken som helst bara man levererar. Jag har stor respekt för människor som levererar och förståelse för att de kan ha en stressig dag och be mig lugan ner mig. Jag har också stressiga dagar och jag kan ofta vänta. Men när en person som slarvar med sitt jobb börjar skriva mig på näsan och dessutom förklarar för mig hur jag ska göra mitt jobb, som jag gör bra redan, bara för att han eller hon inte vill hjälpa mig så blir jag sur, förbannad och denna gång går jag till chefen!

Känner mig som en tjallare...

söndag 26 oktober 2008

Kanintröjor

I dag var det kalas på nytt och jag sydde upp en tröja till födelsedagsbarnet. Att ge bort kläder i present känns mer som att ge föräldrarna en present, men jag tror att de kanske har glädje av det lite längre.

Även Tweety fick sig en tröja i present, men han vägrar att prova den så vi får vänta till han är på humör.

Tänkte på att det börjar bli dags att sy till julen, men jag kommer bara att sy på beställning så julbeställningar kan man göra fram till den 1 december...

Vintermys

Så var det även dags för vintermys och denna gång ska paketet ska innehålla:
1m tyg
Något färfigpysslat/sytt
sy/pysseltillbehör
1 mönster
Julpynt (köpt eller pysslat)

I dag har jag fått min hemliga kompis och det ska bli roligt att pyssla till henne, jag brukar gilla att läsa hennes blogg och tycker hon är superduktig, har en fantastisk smak och jag önskar jag kunde hitta samma fantastiska tyger som hon har. Mer än så får hon inte veta just nu... Men det kommer fler ledtrådar.

Här kommer mina svar på frågorna:

Hur länge har du pysslat?
Få se, jag fick mitt första broderiet när jag var 5 och min förstasymaskin när jag var 6... Sedan dess har det blivit en hel del, mycket som hamnat i soporna och en del som jag kan vara stolt över.

Vilken typ av maskiner syr du på?
Janome DC 4100 & Babylock Evolve

Vilket litet pysseltillbehör skulle du behöva?
Roliga lite udda ting som ovanliga kantband, knappar och annat roligt man kan ha till barnkläder. Skulle även vilja ha ett mönster på en hoodie till lillen som kommer.

Finns det något man inte behöver?
Frågan är, finns det pysseltillbehör man inte behöver, det skulle väl i så fall vara rutat mönsterpapper, det har jag mer än jag använder just nu.

Någon annan hobby eller stort intresse?
Mönsterkonstruktion (om det får räknas som annan hobby) och sedan är jag rätt sällskaplig av mig så jag träffar gärna kompisar som har samma intressen som jag och anordnar roligheter som syhelger, syresor och annat…

Vilket är ditt favoritdjur?
Kolibri och katter är vackra

Har du djur? I så fall vilket?
Inget annat än dammråttor under sängen…

Är du allergisk mot något djur? I så fall vilket?
Nej, men min make är så djur går bort i mitt hem.

Är du allergisk mot något annat?
Laktos

Hur bor du? Hus eller lägenhet?
Lägenhet

Behöver du något litet till hemmet? I så fall vad?
Jag behöver mycket till hemmet, just nu vill jag få till Tweety rum så att han får bättre plats där innan lillebror kommer och eftersom både Tweety och jag är fan av Mumintrollet och Knyttet på skulle jag vilja göra det i Tove Jansson stil. Det så småningom in en våningssäng i Tweetys rum och jag skulle vilja måla lite mumintroll på sängen och hänga upp Mumintextilier.

Vilken storlek har du på kläder?
Hmmm… jag är ju gravid och kroppen är helkonstig, jag har hittills inte gått upp i vikt men min mage börjar anta gigantiska propportioner. I mammakläder har jag nog 44-46 eller storlek 3 när jag har handlat.

Om du har barn? I så fall vilket kön, ålder och klädesstorlekar har de?
Har en pojke (Tweety) på 3 och ett halvt år med storlek 110 på överdelar och 104 på byxor. Sedan har vi en till pojke på väg som vi beräknar kommer 1:a mars (tur att det inte är skottår för då hade det blivit den 29/2)

Favoritfärger och hatfärger?
Favorit just nu: brun, orange, grön, rött och på mig även svart (inte på Tweety)
Hatfärg: vi passar inte i blått och en del rosa toner, men direkta hatfärger har vi nog inte.

Vilka material gillar du eller ogillar du?
Gillar: Jersey, velour, siden
Ogillar: krossad sammet och material som känns plastiga

Vilka mönster på tyger gillar du bäst?
BlommigtVilken typ av klädesmodeller är du mest förtjust i?Vanliga jerseytoppar med lite roliga detaljer som kan vara i något annat tyg eller någon rolig knäppning, drapering… you name it.

Retro, vintage, romantiskt eller annat?
På Tweety retro, så länge det är bekvämt fungerar det mesta.
På mig romantiskt, gärna blommigt men även vissa typer av paisleymönster, även retro och vintage går bra så länge det finns blommor…

Pojk/flick eller unisex?
Hade jag varit mamma till en flicka så hade jag antagligen älskat flickkläder, men nu är jag bara pojkmamma så det får bli unisex. Jag tycker pojkkläder i Sverige är för homogena, jag önskar att det fanns lite gulliga pojkkläder, så det blir nog unisex, men mycket inslag från 70-talet.

Nytt eller second hand?
Både och, bara det är helt och rent.

Favoritsmak?
Mörk choklad, just nu när jag väntar barn klarar jag bara av riktigt mörk choklad, nästan bitter (resten ger mig halsbränna).

Favoritlukt?
Så här i väntans tider är lukter ganska jobbiga, men i vanliga fall gillar jag lukter som påminner om olika högtider som t ex jul, ni vet granbarr och glöggkryddor. Även likten av kaffe är mysig, tycker jag.

Musiksmak?
Min favoritmelodi är Aranjuez konsert spelad i gitarr, men annars gillar jag det mesta som man kan lyssna till texterna och känna… ”det där beskriver något jag känner igen”

Favoritböcker?
Favoriter är självklart syböcker, helst med barnkläder från 60-70 talet (som jag samlar på), jag gillar att läsa det mesta, fast det blir mest deckare och verklighetsskildringar när det inte är sådant som har med jobbet att göra, för jag läser ju en hel del kopplat till jobbet och de texterna kan vara både tråkiga och tunga…

Vad är en mysig vinterdag för dig?
Att efter en lång dag ute i kylan avsluta dagen med en kopp varm choklad och bullar. Hemma hos oss har vi en tendens att bli ganska runda så vi dricker bara choklad när vi varit ute i snön.

Vad gillar du för slags julpynt?
Vackra julgransprydnader, det vackraste pyntet jag har är en handgjord julgranskula i tyg som jag fick av en riksdagsledamot från Österlen, det var en kvinna där som tillverkade dem.

torsdag 23 oktober 2008

Julswap

Nu är det dags för julswap, vår lilla swapgrupp verkar ha blivit större och det ska bli roligt att sätta igång igen, efter ett litet avbrott i höst när jag hade så mycket på jobbet.

Här kommer mina svar:
1, Hur många barn har du?
1 och en på väg... Alltså nästan 2!

2, Kön kläder och skostorlek på barnen
En pojke på 3 år med storlek 110. Han har ganska stort huvud för sin ålder så det kan vara bra med knäppning i halsen. Skostorlek 26
...Och en till pojke i magen som förväntas komma i februari-mars...

3, Vad betyder ordet maskerad för dig!
Jag tänker gräma på maskeradbal. Har aldrig varit på en sådan, men jag tycker att det verkar spännande och fint.

4, Är du nybörjare, medel eller avancerad på stickor?
Kanske medel, men jag stickar sällan eftersom jag tycker det tar för lång tid och de garnet jag gillar brukar damma en del vilket min näsa inte gillar...

5 - Är du nybörjare, medel eller avancerad på sömnad
Avancerad skulle jag tro, men jag blir nog aldrig fullärd.

6, Vilken typ av tyg föredrar du?
Jag gillar velour och jersey både på mig och Tweety. Sedan är jag även svag för siden, jag är nog smått tokig i siden. Samlar alltid ihop pengar för att köpa sidentyger.
Jag gillar retro och blommiga mönster.

7. Vilken typ av garn gillar du?
Gillar alpacka garn bäst. Men jag kan aldrig sticka i det materialet för jag börjar nysa.

8, Håller du på med någon annan skapande hobby(vad?)?
Mönsterkonstruktion (om det räknas) just nu. Har tidigare gjort tårtor, möbelrestaurering och lite annat som jag slutat med på vägen, nu är det mest sömnad.

9, Finns det något i pyssel, sy eller stickväg som du behöver?
Jag har letat en hel del efter vitt bomullsband som är 0,5 cm brett (finns det?)
Knappnålar med glashuvud från Prym.
Dubbelhäftande sytejp från Prym. Jag har letat mig helt fördärvad på sådan för den är så bra när man ska sy fast detaljer som band på små sjömanskostymer som man inte vill nåla fast.
Barnsliga saker som mönster, tyger, knappar och annat roligt att sy barnkläder med...

10, Vad gillar du för godis?
Just nu bara mörk choklad med hög kakaohalt eftersom jag får halsbränna av allt som är sött. Till jul brukar jag även lyxa till det med choklad från Ejes. Vet inte hur det blir med detta i år...

11, Är du allergisk mot något?
Laktos och damm

12, vad är dina favoritfärger?
Röd och Blodröd
Brun
Orange och gul på lilleman
Grönt
Svart på mig, inte på barnen

13, Finns det några färger du absolut inte gillar?
Marinblått, passar mig verkligen inte på varken mig eller lilleman.
Även en del rosa färger går bort, dels för att jag inte gillar dem och för att de inte passar.
Sedan undviker jag gärna tyger och tygfärger som påminner om krig och våld på mitt barn.

14, Kaffe eller te?
Både och, jag gillar att smaka på nya teer, gärna vita och röda. Gillar inte grönt te.

15, vad lyssnar du på för musik
Allt möjligt, beroende på humör. Lyssnar på det mesta, men jag gillar bäst låtar med lite meningsfulla texter.

16. Vad läser du för böcker?
Jag samlar på syböcker, mest gamla syböcker med beskrivningar från 50-70 talet.
Sedan läser jag gärna deckare, en del memoarer... särskilt om de rör detaljer om människor jag jobbar med (i riksdagen) och jag älskar skvaller om den politiska världen.

17, Prenumererar du på någon sy/sticktidning?
Inte just nu, men jag köper OTTOBRE, Burda och ibland Allt om handarbete.

onsdag 22 oktober 2008

Brudbesök igen

Ni som följt bloggen har sett hur jag syr på Ewas klänning och nu börjar allt hamna på plats. Roligast är det självklart att prova kläderna på bruden...




Kjolen är i princip klar, det vill säga, jag måste klippa av överblivet tyll längst ner och sy ihop midjan så att det ser lite prydligt ur. Det blir ingen drapering.







Korsetten ska sys färdig, alltså ska ytterdelen bli klar och hyska/hake remsorna ska på.




Ewa har glad, klagade bara lite på att skenorna skaver när hon sitter och korsetten åker upp. Jag hoppas hon överlever detta faktum, hon får helt enkelt inte sitta för länge...

Spegel, spegel på väggen där...

Jag har som bekant ingen spegel hemma, detta tyckte Ewa var konstigt. Jag fick helt enkelt säga som det är, jag kan inte släpa hem en spegel på bussen från IKEA och det är så sällan vi åker och köper möbler där så det har inte blivit av. Min driftiga väninna tyckte att detta var oacceptabelt och hon skjutsade mig till IKEA där hon köpte en spegel till mig, resegarderob till hennes kjol och jag fyndade det här tyget.



Tänk att på tradera säljs de till utropspriset 39 kr/m, jag tycker det är lite fräckt eftersom den som åker till IKEA får köpa det för ca 26 kr/m... Det är synd om den som måste köpa det tyget så dyrt.

söndag 19 oktober 2008

Mammatrosor

Var får man tag på sådant?

Jag tycker att det är lite pinsamt att fråga efter mammatrosor. Jag är inte den som brukar vara blyg, jag gillar att få hjälp och av den anledningen betalar jag hellre lite extra de få gånger jag köper kläder och får ett butiksbiträde som hjälper mig med storlekar, modeller mm. Men trosor är inget man provar och i den frågan vill jag inte ha hjälp, jag har ju för katten varit underklädesförsäljare i min när jag var student, jag vet det mesta om passformer på BH:ar och annat onödigt vetande i den grenen.

När jag väntade Tweety fanns det underkläder för gravida överallt, men nu verkar det inte finnas någon som tycker att vi som är i väntans tider ska ha trosor, så de flesta butikskedjorna har slutat sälja dem... Därför har jag fått sätta mig och göra ett mönster själv nu och sedan sy upp dem... Vilken tur att man har en overlock, nu slipper jag känna mig som ett UFO när jag står och frågar de små nätta varelserna på affären efter något så osexigt som mammatrosor!

fredag 17 oktober 2008

Var det mer kaffe man skulle druckit?

Dagligen funderar jag på det orättvisa i att ha FÖR STORA bröst, idag kom svaret, det är kaffet... men jag dricker kaffe, mer än Karin. Hur kan det då komma sig att mina ser ut som vattenmeloner och hennes som citroner.

Nu vet ju jag att Karin har en dyr expressomaskin, det är nog i kaffemaskinen den förminskande kraften ligger!

torsdag 16 oktober 2008

Wooly Nylon

En av de fantastiska upptäkterna jag gjorde på min Babylockkurs i Frankrike var tråden Wooly Nylon. Det är en nylontråd som är superelastisk, men som även blir bredare när man inte spänner den helt.




Jag beställde ett gäng trådar från USA med mina sykompisar Jeanette och Lilian 50 olika trådar i olika färger, mest för att testa kvalitén och se alla färgerna. Igår testade jag att sy en rullfåll med wooly nylon och den blev superbra, tät och fin.


Man kan ha den på övertråden (upper looper) för att få bättre elastcitet på badkläder och på tvillingsommar med covermaskinen, är den bra att ha på undertråden, då går inte sömmen av så lätt och den blir mer elstisk. Jag älskar den, nu skulle jag vilja har mer svart, brun och turkos tråd, vi får väl se när jag kommer att kunna beställa.

I Sverige kan man köpa från Pastellen, jag har inte sett deras Wooly Nylon, men det är dyrare än från USA, även då man lägger på frakt och tullavgifter.

onsdag 15 oktober 2008

Mammakläder

är riktigt tråkiga och jag måste säga att jag avundas de som kan ha vanliga kläder när de väntar barn. Själv lade jag ner en hel förmögenhet i mammakläder när jag väntade Tweety, men när man har få plagg så brukar man slita ut dem och de ser inte så roliga ut nu. För ett par veckor sedan var jag på Formes min favoritbutik för mammakläder, men herregud en tröja gick på 700 kronor!


Nu har jag istället bestämt att jag ska sy ihop något själv och fått tillverka ett eget mönster för att få till det jag vill ha, en mammakjol med mjuk linning som man kan vika upp i takt med att magen växer och ner när man inte är så stor. Jag blev rätt nöjd, på dockan ser den lite sned ut, typ längre fram är bar, men det beror på att kudden är så stor att jag hade svårt att få till det. Jag kommer att skicka mönstret till Stina, så kanske hon kan göra ett "Svenska mönster" mönster av det.

Att göra en låtsasmage till min provdocka var roligt, den blev förvisso gigantisk, men jag brukar ju också bli det i slutet av graviditeten. Tyvärr har batteriet till min kamera sett sina bättre dar och är nu helt dött, så jag fick ta bilden med mobilen.

onsdag 8 oktober 2008

Förkläde

Jag har sedan sommaren funderat på att göra ett mönster för förklädersklänning. Jag såg en så fin Madickenklänning till midsommar att jag tänkte... till jul ska jag ge bort en förklädesklänning till Sofia (min bästis dotter). Jag hann till och med beställa ett rött tyg till förklädesklänningen. Stoff och Stil har ju en del fina tyger som jag tycker anpassar sig bra till dessa klänningar. Men så kom min graviditet, tröttheten och min väninna Stina på Svenska Mönster som hann före.



Jag tycker den blev jättefin, så nu beställer jag av henne och kommer lägga upp den på bloggen innan Syfestivalen så den som är intresserad vet hur den ser ut. Ett förkläde funderar jag även på att sy upp till Tweety, han har bett mig om ett förkläde att baka i, så det ska han få i julklapp av mig!

Dessutom jobbar jag på det där nallemönstret jag bloggade om här, jag kan berätta att än så länge har det gått bra och jag har bara fått sprätta upp en söm hittils. Alltså inga utbrott ännu from min sida, men jag har ännu bara kommit halvvägs.

söndag 5 oktober 2008

Till sist

Blev kjolen "nästan klar", med det menar jag att jag kan inte sy ihop midjan ännu eftersom Ewa kanske vill ha en drapering på översta lagret. Jag tyckte det blev rätt okej. Längst ner kan klänningen stå ut lite mer när man lägger in stålskenorna och jag har ännu inte klippt den i längden eftersom jag vill att den ska sitter på bruden innan vi tar av på längden, därför ligger det lite tyll på golvet.

Innan jag ställer undan kjolen, för nu kan jag inte göra så mycket mer förrän bruden kommer på besök om 2 veckor nålade jag upp den långa tyllen och det blev nästan lite festligt för det ser ur som en annan kjol. Lite fint det också...

Nästan klart


Mer volym än det här blir det inte, nu ska det bara på två lager brudtyll. Sedan får vi se om bruden behagar att få en taftdrapering på, det ska i så fall vara i samma tafttyg som korsetten. Hoppas den likar den beställning som hon la in, nu är ju tjejen på bilden framåtböjd, men kanske kan den se ut så där när Ewa ska böja sig för att plocka något.

lördag 4 oktober 2008

Men först av allt...

...Har jag en brudklänning att avsluta så jag satte igång. Ewa kommer om 2 veckor och då ska den i stort sätt vara klar. Rynkfoten får vara, jag körde på gamla hederliga sättet. Sy, rynka, nåla och sy fast.




Först satt jag på golvet, men sedan fick jag låna Tweetys pall för att slippa få nackspärr. Vilken tur att jag har köpt en fantastisk provdocka som håller ställningarna.




Resultatet hittills är detta, det ska till en till våd med rynkad tyll och sedan ska brudtyllen på i två lager. Vi får se om jag hinner med det i helgen eller om kroppen sätter stopp.

En del av mina sommarfynd i Frankrike

Jag hade laddat för storshopping i Frankrike. När jag handlar utomlands så vill jag gärna köpa sådant som jag inte kan hitta i Sverige. Jag släpar inte med sådant som jag inte anser är annurlunda eller exklusivt. Hittar jag inte tyger som jag vill släpa på så kan man alltid hitta knappar, band och andra assesoarer.

Bland de bästa sakerna jag köpte var spetsar. Lyxiga spetsar som kan användas till underkläder, men en del var så fina så jag funderar på att ha dem på någon vacker festklänning, jag har ju i alla fall 2 bröllop att gå på nästa år. Ewas och min lillebrors. Så något kul vill jag pyssla ihop.


Här kommer bilder på spetsarna jag köpte



Jag har blivit varnad

I februari köpte jag det här underbara mönstret med tyger som Stina hade plockat ihop i ett nalleset. Jag har sett några färdiga modeller av nallarna och jag tycker de är jättesöta.

Jag minns när Stina berättade att hon höll på med nallemönstret och hur hon fick jobba på med det... Jag har även blivit varnad att den kan vara svår att sy. Nu behöver jag dock en utmaning och med tanke på att det kommer en liten bebbe till våren så kan jag börja i tid... Jag hoppas att jag hinner klart på 149 dagar och att det blir fint.

onsdag 1 oktober 2008

Mitt Give and get paket har anlänt

Avin kom med posten idag och jag nu har jag hämtat ut den.

Tröja och byxor, som är för små för Tweety, men jag vet någon som kommer att kunna ha det... En Bukowski nalle (hur visste du att jag samlar på dem? Det brukar jag hålla hemligt.) Ett babytäcke som krabban kommer att få när han kommer i februari eller mars, mörk choklad, ett mönster på morgonrock (Super! Jag kommer att behöva det när bebben kommer, jag kände mig så ful i landstingets urtvättade morgonrockar när jag skulle föda Tweety). Prymnålar (älskade prymnålar), trickmarker, band som det står "made by my mummy" och rökelser.
Dags att gissa... och jag gissar på Kalunji och vad som fick mig att just gissa på dig är detta inlägg sömmen på filten är väldigt lik den jag fått. Tack så mycket för att du lagt ner tid på att göra så mina saker till mig jag hoppas att min hemliga vän blir lika nöjd för jag har fått slita som ett djur med detta djurtema eftersom hon redan har samma djurtyger som jag, syr kläder som liknar de som jag gillar att sy och jag är ingen djurmänniska så att komma på något djuriskt som inte var tigerbalsam tog en stund.
Men en ledtråd är: Du får mig att tänka på blommor...