söndag 30 september 2007

Barnbyxor


I går var det klädbytardagar, jag cyklade dit i regn och rusk. Tweety behöver mjukisbyxor till vintern, dels för att det är lättare att ta på vinterkläder med mjukisbyxor och för att Tweety inte är så förtjust i jeans, det verkar som han tycker att han blir mer orörlig i dem.
Jag grävde och letade i högarna av kläder och jag kan inte säga att jag blev särskilt imponerad, fläckigt, slitet eller för dyrt. Hur kan folk på fullaste allvar tro att man vill köpa hem deras ungars gamla fläckar eller kalsonger, ofattbart att man inte säger till folk att lämna in kläder de själva skulle kunna tänka sig köpa.

Väl hemma hade jag inga mjukisbyxor så jag satte igång att sy. Mjukisbyxor är enkla att sy, mitt favoritmönster är det som bara har två delar, det vill säga att man klipper ur två ben som bara sys ihop, så här:
Sy ihop båda byxbenen med overlock eller overlocksöm.


Vänd ut och in på ena byxbenet.

Lägg byxbenet med rätsidan inne i det med avigsidan utåt.

Sy ihop grenen med overlock eller overlocksöm.
När det är klart kommer ena kanten att vara högre än den andra, det är baksidan.
Mät resåren till midjan och sy ihop.

Nåla sedan fast och sy ihop, tänk på att resåren är mindre än midjan i byxan så man får krångla lite med resåret, det går även att först sy resårkanalen, lämna ett hål och sedan trä resåren. Men jag gör så här.
Har man inte en covermaskin som kan sy tvillingsöm eller inte har tvillingnål så går det bra med zig-zag, så gjorde man på sjuttiotalet när alla inte hade overlocksymaskin och symaskinerna inte hade overlocksömmar.

Sist men inte minst ska man avsluta vid foten, där kan man göra lite som man vill. Jag gillar att ha muddar för då kan man reglera längden och det är lättare att hålla på plats när man ska klä barnen lager på lager med overaller och stövlar.
Nu hade jag turen att hitta färdiga muddar för 5kr/paret i somras på Stoff och Stil. Nåla fast med 2-4 nålar så att de blir jämt och sy ihop med overlock eller overlocksöm, stretcha ut mudden. OBS! syr man med vanlig overlock så måste man ta av nålarna innan man syr över dem för man förstör knivarna om man syr på nålarna!
Här visat jag lite olika former av fållar man kan ha.
Lätt som en plätt, på en liten stund fick jag till 4 par byxor! Det är enkelt, billigt och det går snabbt. Det kan vara en fördel att köpa på sig mjuka tyger när de är på rea så har man alltid lite hemma.

fredag 28 september 2007

Är det fel?

Jag funderar på hur många timmar i veckan jag sitter på möten. Alldeles för många, det ska informeras, diskuteras stötas och blötas. Jag brukar bli ganska rastlös på möten, ibland ritar jag kläder som jag ska sy en dag, men nu har jag kommit på att man kan sitta och sticka.

Handledsvärmare är lagom små, man kan hålla stickningen under bordet eller sticka öppet, jag menar man hör ju ändå vad folk säger och man kan sticka in en fråga då och då...

Frågan är, stör sig folk på att man stickar?

måndag 24 september 2007

Gräddbakelse eller brudklänning

Min väninna Ewa i Italien ska gifta sig, här berättar hon om frieriet. Eftersom Ewa tidigare velat att jag syr hennes klänning så mejlade jag snabbt och frågade om jag fick sy brudklänningen. Se svaret nedan:

”…jag vill jätte gärna att du syr min klänning om vi hittar något ’recept’ - vad fan heter det? - som jag gillar och som du känner att du fixar. Jag vill ha en stoooor kjol med flera underkjolar och en stor blomma som drar upp överkjolen till lite ovanför knäet. Livet ska vara med armar eller band (jag vill inte att sa mycket kropp ska synas ovanför brosten). Dessutom vill jag ha slöja och diadem... Jag tar med lite bilder!!!”

Välkommen hem Ewa, fast det heter mönster om så vida du inte vill vigas i en gräddbakelse med jordgubbar på!

fredag 21 september 2007

Stickning är inne igen

När jag växte upp använde man stickning som en form av tidsfördriv, skulle man resa, köa eller sitta framför TV:n så kunde man lika gärna göra det med ett par stickor i handen.

So fick vi fler TV program, det börjades importera billiga tröjor från U-länder där det satt små barn och stickade och framför att fleecetyget introducerades för att ersätta 80-talets stickade mohair tröjor. Det fanns inte lika mycket tid, det var billigare att köpa färdigt och fleecen gjorde att man kunde sy varma plagg eller köpa dem. Affärerna slutade successivt att sälja garner, garnaffärerna stängde igen och plötsligt var det som om alla hade glömt hur man stickade.

För 6 år sedan bestämde jag att jag skulle sticka en kofta till den bebisen min väninna skulle föda. Jag hittade en garnaffär på nära korsningen Kungsgatan/Sveavägen, den var tom. Trots det centrala läget fanns där inga kunder. Stickning var omodernt, det var bara kvinnor i min mormors ålder som stickade, min mammas generation förnekade att de någonsin kunnat sticka eller virka och min egen generation satt på caféer och drack kaffe latte.

Jag stickade ett par varv och sedan blev det stopp eftersom jag inte förstod beskrivningen och inte hade någon att be om hjälp.

Men så kom någon klok människa på att man kunde sticka och dricka latte samtidigt, stickbloggarna började dyka upp och plötsligt började folk på garnaffärerna.
I går var jag på en garnaffär vid Odenplan för att jag ska sticka ett par handledsvärmare i alpacka med pärlor till min superjacka. Himla roligt att prova på lite olika tekniker och saker med ett plagg.

Det var tredje gången denna vecka som jag var där för att de två tidigare gångerna var det slut på det jag sökte. Jag förvånades över hur mycket folk det var inne och vad folk handlade mycket. I början av 2000-talet bodde jag bara några meter från affären och undrade hur de fick ihop det när det var så lite folk där. Men nu var det smockat med folk, tre personer som jobbade och kö!

Det är inte billigt att sticka och hör och häpna med många av de som handlade garn tillhör min generation. Kanske samma tjejer och killar som en gång i tiden ville lära sig, men inte hittade någon att fråga. Nu kan man sitta på kaféer och fråga andra, själv brukar jag ta för givet att det alltid finns någon att fråga när man reser långt med tåg och så har jag ju min kollega Margareta som på 80-talet jobbade med att skriva mönsterinstruktioner för stickning, hon är bra på det mesta!

Förresten, koftan blev klar efter 5 år, lagom till att jag själv fick barn!

torsdag 20 september 2007

Nå'n designer...

Det finns ofta olika anledningar till att man vill sy och skapa. Jag gillar inte de kläder som finns för tjockisar som jag och de snygga kläder som finns för oss kostar skjortan.

Jag var på Olssons tyger i veckan för att köpa band till min jacka och blev så glad när en kvinna tyckte att mina kläder såg ut som "Nå'n designer..." vet inte vem, men det är ju smickrande att någon tyckte att mina kläder som jag sitter och ritar kan lura folk att jag är designer...

Kul!

torsdag 13 september 2007

Janome 2522, Easy Jeans

Jag skulle ju testa Janomes symaskiner eftersom jag vill köpa en ny maskin. Nu har tjejen som ville köpa min gamla symaskin sagt att hon inte vill ha den längre, så jag får vänta lite med köpet och eventuellt ge mig själv den i födelsedagspresent. Men jag har i alla fall börjat med att prova Janomes Easy Jeans symaskin.

En utmärkt bassymaskin. Syr de vanligaste stygnen, stretchsömmar som man kan använda utan problem om man inte har en riktig overlock och den syr knapphål utan att man manuellt måste ställa in maskinen. Det är Janomes mest sålda symaskin i Sverige och den har sammanlagt 22 nyttosömmar, vilket innebär att den även har ett par dekorationssömmar.
Jag tycker att det bästa är det där med knapphålen, jag har nämligen knapphålsfobi. Jag har förstört mer än ett plagg när jag ska sy på knapphål. De blir sneda, för stora eller ojämna. Himla frustrerande!

För att sy knapphålen finns en specialfot som hjälp, man sätter in knappen man ska ha och sedan mäter den ut storleken när den ska sy. Det var befriande att slippa vrida på rattar och ställa in sådant manuellt.

Maskinen har även ett extra högt pressarfotslyft som gör det enklare att sy på applikationer med zigzag eftersom man nålar fast applikationen på tyget och sedan spänner man upp hela tyget på en valig broderiram. Tyget kommer inte att glida och skrynkla ihop sig, det ser prydligare ut när det är klart.

En annan sak jag gillar med Janomes Easy Jeans är att den är stark, den syr jeans, skinn och har blivit bäst i test tidningen Praktiskt Båtägande. För den som ska ha en bra symaskin för hushållet att lappa, laga och sy lite tyngre saker rekommenderar jag denna maskin varmt. Men jag vill ha en maskin som kanske syr några fina broderisommar.

Ordinarie pris så en Janome Easy Jeans ligger på ca 5295:-, fast just nu är det kampanj på Easy Jeansen så man kan få den för 4995:- både hos Stockholms Sycenter, SoS symaskiner och Skövde symaskiner. Dessutom, köper man en Easy Jeans på Stockholms Sycenter eller SoS symaskiner i Stockholm så kan man få köpa en Janome 644D Overlock för 2500:-, ett bra pris tycker jag som gav över 9000:- för min första overlock. Kanske finns det flera ställen med kampanjer som jag inte känner till, men jag köper alla mina symaskiner och tillbehör på Stockholmssycenter eftersom de är kunniga, trevliga har tålamod med mig.

onsdag 12 september 2007

Broderade applikationer

Jag lovade att jag skulle skriva och visa hur man broderade på blommor i korsstygn när man inte har ett rutigt tyg. Det är lite inne med broderade applikationer på kläder och har man ingen broderisymaskin så kan man göra det för hand. Ibland kan de dessutom se ganska snyggt ut med lite handarbete på plagg som annars bara skulle varit enfägade.

Detta använder jag:
  • Boken korsstygn på kläder av min favorit Kerstin Lokrantz, den innehåller flera bra mönster.

  • Mönster som jag kopierade (så slipper jag släpa med mig boken när jag broderar).
  • En liten bit aidaväv.

  • Nål och tråd.


Först brukar jag färglägga mönstret så att jag inte råkar göra fel, för en ordblind människa som jag är det lätt hänt.



Tråckla på aidaväven.





Märk ut mitten och börja göra korsstygn. Här har jag räknat att varje korsstygn ska vara 3 trådar brett och 3 trådar högt så att rutorna inte blir för små.



När broderiet är klart, drar man ut de tråcklade stygnen och börjar försiktigt att dra ut tråd för tråd av aidaväven.


Klart!

Hoppas detta inspirerar dig. Om du tycker att jag är dålig på att förklara så skriv gärna det så ska jag försöka bli bättre.

måndag 10 september 2007

Privat om mig

Ewa har utmanat mig att skriva en blogg med 8 påståenden om mig själv.
  1. Jag dricker bara mousserande eller champagne
  2. Jag är väldigt otålig, allt ska ske på en gång! Helst igår.
  3. Jag gillar fantasifulla liknelser, finns det något mer fantasifullt sätt att beskriva saker?
  4. Jag får lite separationsångest när jag blir klar med något projekt, därav behöver jag ha flera projekt på gång samtidigt.
  5. Jag är ganska pedant, det jag gör vill jag göra perfekt
  6. Jag tror fortfarande att jag kommer att vara gift med samma man livet ut, i mitt hjärta lever nog en obotlig romantiker
  7. Jag har fobi för kryp. Kackerlackor, skalbaggar och maskar toppar listan
  8. Jag vill planerar fortfarande vad jag ska göra när jag blir stor, trots att jag redan fyllt 33


Själv utmanar jag Alexandra och Karin så får vi se om de nappar!

Mer om jackan

Jag berättade på en tidigare blogg att jag skulle sy en jacka och att jag inte visste om jag skulle tova eller var jag skulle göra.

Sedan pratade jag med min kollega Petra som berättade att hon var duktig på korsstygn och det inspirerade mig, jag kom ihåg att jag köpte en bok om korsstygn på kläder sv Kerstin Lokrantz på antikvariat i somras. Där hittade jag ett snyggt mönster och så här blev det.

Jag tycker det blev ok, jag tänkte göra en liten ros fram också, jag skulle kunna lägga ut en bildbeskrivning på det.

söndag 9 september 2007

Lite om trådar

Jag gillar inte att säga att någon tråd är värdelös, men man kan använda dem för olika ändamål. Min favoritsymaskin är min kombinerade overlock som även syr coversömmar, jag köpte den av två anledningar, dels att jag velat ha en overlocksymaskin ända sedan vi sydde barnkläder i nian och jag insåg hur roligt det är med trikåtyger, men det skulle ta ungefär 15 år innan jag hade råd att unna mig den.

Redan innan jag hade köpt min overlock började jag samla på mig sytrådar för fyra stora trådrulla som kostar mellan 40-50 kronor är inget man köper på att nafs, man behöver ju färgvariation och då ligger man på ca 20 rullar man ska köpa in.

Jag började samla på mig tråd i tid, det var Mölnyckes SureLock trådrullar, 3000 yards 100% spunnen polyester. Så köpte jag min maskin och fick med 8 trådrullar från Janome, fantastisk tråd men den tar slut på nolltid eftersom konerna innehöll så lite tråd och jag tror de var utgående för jag har inte fått tag på dem sedan dess.

Med två trådar insåg jag att SureLock tråden är bra för overlocksömmar men totalt hopplös att sy coversömmar på, den går av hela tiden och jag börjad förstå varför en del trikåtröjor alltid brukar gå upp i sömmen vid fållen.

Via sydsidan hittade jag Bibbi som berättade att hon sydde med en tråd hon köpte från Danmark av märket DorTak, även denna 100% polyester, men av en helt annan kvalité, starkare och framför allt billigare. Bibbi hade svårt att komma upp i så stora beställningsmängder att hon undrade om flera ville vara med på en beställning. Självklart var jag med och oj vad tacksam jag är för det! För 25 kronor rullen fick jag 5000 yards sytråd. Man kan undra varför sybehörsaffärerna inte köper denna tråd, jag kan förstå att man vill stödja ett svenskt företag, men tråden tillverkar ju i Indien så det är ju inte riktigt att stödja svenska företag.

När jag syr i min valiga maskin så är det nästan uteslutet Gütremans trådar jag använder, men också Robinson Antons allroundtrådar som även fungerar till symaskinsbroderier. Just det broderisymaskin är vad jag drömmer om att äga just nu, men det finns inga pengar för tillfället så jag får vänta med det. Jag har hört att Güterman har fantastisk overlocktråd men jag har inte provat den, den verkar vara så dyr att jag inte ser det som en trolig tanke att jag ska köpa dem.

Robinson Anton har overlocktråd och jag har en rulle hemma men jag har inte provat den ännu, problemet med RAs overlocktrådar är att de finns i väldigt begränsade färger.
Så var det detta med IKEA, de har sytråd men den går inte att ha till symaskin, den går av hela tiden och man blir tokig om man ska trä om maskinen hela tiden. Men IKEArullarna funkar utmärkt när man ska sy för hand. Minns ni att man kan tråckla, det gör jag sällan men det händer.

Sedan har RA all dessa fantastiska effekttrådrullarma sån skiftar i färg, är flossiga och har neoneffekter.

lördag 8 september 2007

Det virtuella provrummet

När man ser ut som en Babushkadocka är det inte så himla roligt att köpa kläder. Ni vet man står inne i provrummet och funderar på hur man ens vågar visa sig inför folk med den figuren.

På H&M har man hittat ett virtuellt provrum där man kan göra sin egen gubbe eller gumma och få klädtips. Himla skojigt. Testa själv!

tisdag 4 september 2007

En föredettas ord om sitt X

För nästan ett år sedan kom tidningen Kreativa Kvinnor ut i Sverige. Det kändes revolutionerande. En sytidning som riktade sig till moderna kvinnor som gillar att sy just designerkläder och inte bara klassiska kavajer. Kärlek uppstod mellan oss direkt.

Första numret sålde slut på nolltid och det gick så bra att man gav ut nummer ett i en ny omgång lagom till att nummer tre kom ut! Det kallar jag för framgång när det gäller en nyetablerad tidning som inte annonserat.

Tidningen hade intressanta artiklar, men saknade i kvalité eftersom artiklarna ibland saknade slutet och översättningarna inte alltid höll måttet. Försök att läsa en sömnadsbeskrivning på halvdanska, det är inte enkelt. Ändå brukade jag stödköpa nummer, dels för att jag gillade tidningen och dels för att flitigt använda mönster från tidningar har en tendens att gå sönder med tiden och hade man dubbletter så var det inte lika tråkigt om ett slets ut helt. Jag funderade på att ta en prenumeration men så tänkte jag att innan jag prenumererar så skulle jag vänta och se hur den utvecklades. Tur var nog det för i somras började jag tycka att tidningen blev allt tunnare på mönster och det blev mer pyssel, så jag slutade köpa dubbletter.

Idag hittade jag senaste numret av kreativa kvinnor, numera kreativa kvinnor och hobbyidéer, en hobbytidning för hela familjen med bara 4 mönster! Uppenbarligen har tidningen Hobbyidéer blivit en del av Kreativa kvinnor. Hobyyidéer är en sådan tidning man kan köpa på Pandurohobby. Därmed har Sverige fått en ny hobbytidning eller en dålig kopia på ”Allt om handarbete”, men vem vill ha kopian när det finns ett original som dessutom har fler symönster. En tydlig markering att vi som syr inte är intressanta läsare, nu är det Panduros kunder som är viktigare.

Stackars de som valt att ta en årsprenumeration de måste känna sig ganska lurade nu. Jag har försökt skicka brev till deras redaktion tidigare denna vecka, men gissa vad… mejladressen de har i hemsidan stämmer inte, det går alltså inte att kontakta dem! Tänka sig, det måste vara första tidningen som inte vill ha kontakt med sina läsare, därför bloggar jag om det nu och hoppas att de kanske, bara kanske läser någon från kreativa kvinnor detta som kommer direkt från hjärtat.

En sviken föredetta läsare

måndag 3 september 2007

Jacka

Jag har börjat sy på en höstjacka i ull, fast just nu är jag lite osäker på vad jag ska gör med ryggen, jag skulle vilja göra något roligt på den, kanske några ullapplikationer skulle passa. Vi får se... Jag lägger ut bilder när den är klar.

Fattiga mammans ursäkter

Denna månad lever blir det inga lyxiga inköp, sommarens tyginköp har varit betungande för vår ekonomi, så hittade jag detta på rättvisa barns blogg, en lite tröst för en kvinna som förköpt sig på tyger!

Å andra sidan så har jag en hel del att sy med nu, jag väntar även på trådleverans som jag brukar köpa en gång om året av en kvinna på sysidan, hon säljer 5000 yard koner för 25kr/st av märket Dor tak. Vi som syr med overlock vet att det går åt tusentals meter tråd varje år och att den valnliga overlocktråden som vi använder i Sverige är hopplös att sy coversöm med, dem går av hela tiden. Så nu fyller jag på ordentligt i syrummet.